شیخ التفسیر مولانا محمدحسین گرگیج در بخش دیگری از مبحث سیرت نبوی، این هفته ( 18 دی 94)به بیان مفاسد عقیدتی، اخلاقی، اجتماعی و سیاسی حاکمان و مردم پیش از بعثت پیامبر(ص) پرداختند.
ایشان پس از تلاوت آیه 19 سوره مائده( یاأَهْلَ الْکِتابِ قَدْ جاءَکُمْ رَسُولُنا يُبَيِّنُ لَکُمْ عَلي فَتْرَةٍ مِنَ الرُّسُلِ أَنْ تَقُولُوا ما جاءَنا مِنْ بَشيرٍ وَ لا نَذيرٍ فَقَدْ جاءَکُمْ بَشيرٌ وَ نَذيرٌ وَ اللَّهُ عَلي کُلِّ شَيْءٍ قَديرٌ) گفتند: مردم در هر کشوری همواره احوالات مختلفی از قبیل عقیدتی، اجتماعی، سیاسی و اخلاقی دارند، اگر قصد داریم نسبت به پیامبر(ص) شناخت داشته باشیم باید نگاهی به عصر آنحضرت (ص) و احوالات مردم آن زمان داشته باشیم.
خطیب جمعه اهل سنت آزادشهر در ادامه به انحرافات عقیدتی مردم آن زمان پرداختند و ابراز داشتند: قبل از بعثت حضرت رسول(ص)، پاکترین و بهترین مکان روی زمین ( کعبه) بت خانه شده بود و نزدیک به 360 بت در آن وجود داشت، مشرکین هر روز یکی را پرستش می کردند و آنها را بین خود و خداوند واسطه قرار می دادند.
مدیر دارالعلوم فاروقیه گالیکش ادامه دادند: اقسام عبادت از قبیل پرستش ملائکه، پیامبران، سنگ و درخت در بینشان مروج بود، در یمن و ایران نیز انوار را به عنوان بخشی از انوار الهی پرستش می کردند، یهود و نصاری قبرپرستی پیامبران و صالحین را داشتند و همچنین انبیای الهی را عبادت می کردند.
مولانا گرگیج در ادامه با اشاره به عقاید مذهبی یهود و نصاری خاطرنشان نمودند: یهود، عُزیر را فرزند خدا می دانستند و نصاری به چهار گروه تقسیم شده بودند، گروهی تثلیثی بودند که خدا،عیسی ومریم بعضی ها هم به جای مریم جبرئیل را خدای خود می دانستند، بعضی ها خدا را در وجود عیسی می دیدند، گروهی هم عیسی را پسر خدا می دانستند.
عضو مجمع فقهی ایران افزودند: گروه چهارم آنهایی بودند که عیسی را پیامبرخدا و الله ذوالجلال را به عنوان معبود عبادت می کردند و همین گروه پیروان واقعی حضرت عیسی(ع) بودند، در خاور دور همچون هندوستان میلیون ها خدا وجود داشت، انواع حیوانات مانند گاو را پرستش می کردند، در اطراف جزیرة العرب شرک گسترش یافته بود.
استاد تفسیر دارالعلوم فاروقیه گالیکش در بیان احوالات اجتماعی و سیاسی سران حکومت ها در دوران قبل از بعثت پیامبر(ص) فرمودند: اشرافی گری و تبعیض بیداد می کرد، وجود طبقات اجتماعی سبب شده بود تا حق مردم بی بضاعت پایمال شود، افرادی که در راس امور بودند خود را چنان قدرت مطلق می پنداشتند که گویا خدا آنان را انتخاب کرده است، بهترین امتیازات مختص نزدیکانشان بود.
ایشان همچنین اضافه کردند: در تمامی امور اسراف داشتند، صاحبان قدرت هرگز مجازات نمی شدند و مجازات مختص افراد کم نفوذ و ناتوان بود، ظلم و جور مروج بود و حقوق زنان و کودکان پایمال می گردید.
عضومجمع فقهی ایران با بیان اینکه ” مردم پیش از مبعث پیامبر(ص) دچار انحرافات گوناگون بودند” در تشریح فساد اخلاقی آن دوره افزودند: فحشا و منکر، راهزنی و سرقت فراگیر شده بود، برده داری، ربا خواری و انواع مسکرات رایج بود، ما باید به احوالات آن زمان بنگریم و ببینیم که ظهور رسول الله(ص) به عنوان پیامبرالهی در چنین برهه از زمان نیاز مبرم جامعه بشری بود.