شیخ التفسیر مولانا محمدحسین گرگیج در آغاز مراسم نمازجمعه (19 مهر 98) شهرستان آزادشهر در ادامه تبیین فضایل وعظمت کلام الله مجید، این هفته به حقوق آن اشاره کردند و بر ضرورت رعایت وظایف قرآنی مسلمانان تأکید کردند.
ایشان پس از تلاوت آیه 30 سوره فرقان (وَقَالَ الرَّسُولُ يَا رَبِّ إِنَّ قَوْمِي اتَّخَذُوا هَٰذَا الْقُرْآنَ مَهْجُورًا) با بیان این مطلب که ” قرآن کریم نباید مهجور و مطرود قرار گیرد” ابراز داشتند: قرآن دو نوع مهجوریت (فراموشی) عقیدتی و عملی دارد، نخستین قسم آن عقیدتی است که انسان ها به آن ایمان نمی آورند و دومین نوع آن (مهجوریت عملی) این است که به قرآن ایمان دارند و حرمتش را حفظ می کنند، اما به فرامین آن عمل نمی کنند و رسول الله (ص) روز قیامت از کسانی که قرآن را مهجور می کنند نزد خداوند شکوه خواهد کرد.
مدیر دارالعلوم فاروقیه گالیکش در تشریح “مهجوریت عقیدتی” افزودند: افرادی همانند مشرکین مکه قرآن را نپذیرفتند و به آن ایمان نیاوردند و قصد مهجوریت آن را داشتند، اما امروز قرآن در هر خانه ای وجود دارد و اهداف مشرکین مبنی بر مهجوریت کلام الله مجید ناکام ماند و نتوانستند جلوی این معجزه الهی را بگیرند.
مفسر برجسته اهل سنت کشور ضمن نکوهش فاصله گرفتن مسلمانان امروزی از قرآن مجید گفتند: متأسفانه امروز از قرآن برای مراسم عزا و یا به عنوان جهیزیه در مراسم عروسی که منکرات زیادی به همراه دارد استفاده می شود، در واقع این نوع اعمال، تمسخر و استهزا نسبت به قرآن مجید می باشد و قرآن چنین افرادی را لعن می کند.
خطیب جمعه اهل سنت آزادشهر درعین حال تأکید کردند: هیچ شخصی منکر ایصال ثواب برای اموات نیست اما این که برای مُردگان، مجالس قرآن خوانی برگزار می کنیم خلاف شریعت است و بدعت محسوب می شود؛ زیرا در زمان پیامبر اکرم (ص) چنین عملی وجود نداشته است.
مولانا گرگیج در ادامه سخنان شان با اشاره به حقوق قرآن بر مسلمین خاطرنشان ساختند: حق اول قرآن بر مسلمانان، ایمان به آن است که باید به قرآن ایمان داشته باشیم، حق دوم قرائت آن است؛ حق سوم آن حفظ قرآن مجید می باشد وحق چهارم، قرائت قرآن با ترتیل و تجوید صحیح است؛ حق پنجم، تلاوت قرآن با تدبرمی باشد؛ تلاوت روزانه قرآن، حق ششم آن به شمار می رود؛ حق هفتم، آموزش قرآن به دیگران است و حق هشتم عمل به احکام قرآن می باشد که هرچه قرآن دستور داده به آنان عمل نماییم.
ایشان در خاتمه با تأکید بر این که “قرآن کتاب هدایت است” بیان داشتند: رسول الله (ص) برای هدایت بشر دو هدیه گران سنگ “کتاب الله و سنت رسول الله” را به یادگار گذاشتند و هر مسلمانی که بر آنان متعهد باشد کامیاب می گردد؛ ما باید مطیع الله ذوالجلال و رسولش (ص) باشیم که اطاعت الله پایبندی به قرآن و اطاعت رسول الله (ص) عمل به سنت آنحضرت است.