شیخ التفسیر مولانا محمدحسین گرگیج در بخش نخست خطبه های جمعه (17 دی 95) شهرستان آزادشهر به عملکرد نادرست انسان در مواجهه با چالش های زیست محیطی زمین اشاره داشتند و حفظ محیط زیست و منابع طبیعی را از مهمترین وظایف بشر عنوان کردند.
خطیب جمعه اهل سنت آزادشهر پس از تلاوت آیه 41 سوره روم (ظَهَرَ الْفَسَادُ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ بِمَا كَسَبَتْ أَيْدِي النَّاسِ لِيُذِيقَهُم بَعْضَ الَّذِي عَمِلُوا لَعَلَّهُمْ يَرْجِعُونَ) در تشریح و تفسیر آن بیان داشتند: کره زمین برای بشر ساخته شده و خداوند آن را محل زندگی قرار داده است، در پایان جزء 29 قرآن کریم خداوند می فرمایند: این زمین را محل زندگی شما قرار دادیم که همه نیازهای شما را برآورده کند، تا زمانی که زنده اید بر روی آن هستید و پس از مرگ، جسم شما در زیر آن قرار می گیرد.
ایشان با بیان اینکه ” تمامی انسان ها موظف به حفظ زمین و منابع طبیعی می باشند” خاطرنشان ساختند: همه باید در حفظ محیط زیست کوشا باشیم ولی متاسفانه امروز بشر با عملکرد نادرست خود سبب تخریب زمین شده است، اکسیژن، آب، نور خورشید، هوای پاکیزه و منابع طبیعی جزو نعمت های الهی به شمار می روند که باید از آنان حفاظت کنیم.
عضو مجمع فقهی ایران، پیشرفت تمدن بشری و توسعه فنآوری را از عوامل تخریب محیط زیست عنوان کردند و ابراز داشتند: امروز انسان ها درصدد نابودی محیط زیست و منابع طبیعی هستند، بشر با دخالت در اکوسیستم زمین سبب نابودی آن شده است، تخریب جنگل ها، شکار بی رویه، ترقی صنایع صنعتی و گسترش ابزار آلات ماشینی، تغذیه نامناسب حیوانات و اکتشافات اتمی و سلاح های هسته ای از جمله مواردی هستند که جزو دخالت های انسان در اکوسیستم زمین محسوب می شوند.
مدیر دارالعلوم فاروقیه گالیکش در ادامه اظهار داشتند: تخریب جنگل ها و قطع بی رویه درختان سبب گسترش بیابان ها و از بین رفتن برخی از گونه های مختلف گیاهی شده است و همچنین شکار بی رویه حیوانات موجب نابودی حیات وحش گردیده است، ببر مازندران که در دنیا مشهور است اکنون با خطر انقراض مواجه شده است.
ایشان با اشاره به شکارهای بی رویه حیوانات و مقابله پیامبران الهی با آن تصریح کردند: شکار کردن، حرام نیست اما شکار بی رویه نادرست می باشد زیرا باعث می شود که برخی از گونه های کم یاب حیوانات با خطر انقراض روبرو شوند، به دستور خداوند حضرت نوح (ع) در کشتی نجات از تمامی حیوانات یک جفت را قرار داد تا نسلشان منقرض نشود.
امام جمعه اهل سنت آزادشهر ادامه دادند: حضرت ابراهیم (ع) مکه مکرمه را حرم امن الهی قرار دادند و شکار را در آن ناجایز دانستند، رسول الله (ص) نیز شهر مدینه را امن قرار دادند و با افرادی که درختان را نابود می کردند برخورد می نمودند.
مولانا گرگیج، ترقی تجهیزات صنعتی، گسترش کارخانه ها و تولید گازهای گلخانه ای را از دیگر عوامل آلودگی های زیست محیطی دانستند و خاطرنشان کردند: امروز انسان با عملکرد نامناسب خود سبب بر هم زدن تعادل زمین شده است و اکوسیستم زمین را با مشکلاتی مواجه کرده است، صنایع صنعتی و افزایش کارخانه ها باعث تولید گازهای گلخانه ای شده است که این امر سبب ایجاد حفره در بخش هایی از لایه اوزون و بروز مشکلات تنفسی و بیماری های پوستی می شود.
استاد تفسیر دارالعلوم فاروقیه گالیکش افزودند: اگر لایه اوزون نابود شود زندگی در کره زمین برای بشر ناممکن می شود زیرا امراض ناشناخته مختلفی پدید می آید، امروز دولتمردان در مهار آلودگی کلان شهرها ناتوان شده اند، صنایع جدید و ماشین آلات سبب آلودگی دریاها و حتی زیر زمین شده اند.
ایشان در عین حال تأکید کردند: دخالت های بی رویه بشر سطح زمین را نابود کرده و زمین های کشاورزی و محصولات زراعی با مشکلاتی مواجه شده اند و همچنین تغذیه نامناسب حیوانات سبب کاهش و آلودگی محصولات لبنی و گوشتی شده است، سلاح های مخرب هسته ای هم باعث نابودی انسان ها و زمین شده اند.
مولانا گرگیج در خاتمه این بخش از سخنانشان خطاب به نمازگزاران توصیه کردند: حفظ محیط زیست و منابع طبیعی یکی از وظایف مهم بشر است و انسان باید در حفظ محل زندگی خود کوشا باشد زیرا عملکرد نامناسب سبب نابودی منابع طبیعی و حیوانات می شود