شیخ التفسیر مولانا محمدحسین گرگیج در ابتدای مراسم نمازجمعه (12 آبان 96) شهرستان آزادشهر با بیان اینکه ” زنان پاره تن مردان هستند” به تبیین مقام و منزلت زن در دین اسلام پرداختند.
امام جمعه اهل سنت آزادشهر پس از تلاوت آیه 1 سوره نساء (يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالًا كَثِيرًا وَنِسَاءً ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِي تَسَاءَلُونَ بِهِ وَالْأَرْحَامَ ۚ إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقِيبًا) گفتند: قرآن مجید در آیات متعددی حقوق همه اقشار را بیان نموده است، انسان ها فارق از هر نژاد و قومی در حقوق برابر هستند و رنگ پوست و نسب، ملاک برتری اشخاص نسبت به یکدیگر نیست.
ایشان با اشاره به جایگاه زن در زمان جاهلیت اظهار داشتند: زن پیش از ظهور اسلام، جایگاه و منزلتی در بین مشرکین نداشت و جزو میراث به حساب می آمد که پس از مرگ شوهرش به یکی از وراث همسرش داده می شد، الله ذوالجلال دو سوره (نساء و طلاق) را به موضوع جایگاه زنان اختصاص داده است.
عضو مجمع فقهی ترکمن صحرا خاطرنشان ساختند: به فرموده رسول الله (ص) ((النساء شقائق الرجال)) زنان پاره تن مردان هستند، نفس و وجود زنان همانند مردان محترم است؛ در فقه امام ابوحنیفه (رح) زن و مرد در قصاص برابر هستند بدین معنا که اگر مردی مرتکب قتل زنی شد باید متقابلا قصاص شود.
مولانا گرگیج همچنین حق انتخاب شوهر را با دختر بالغ دانستند و خاطرنشان ساختند: حق انتخاب شوهر با دختر بالغ است و اولیای دختر بدون رضایت و اجازه دختر نمی توانند وی را اجبارا به عقد شخصی دربیاورند، والدین فقط حق رضایت و مشورت دارند و اگر پدر و یا سرپرست دختر بدون
اذن و رضایت دختر چنین کاری انجام داد دختر حق ابطال این نکاح را دارد و متقابلا بدون رضایت
والدین نیز نکاح به غیر کُف اولیای زن جهت رفع عار از خود حق فسخ نکاح را دارند.
خطیب جمعه اهل سنت آزادشهر در ادامه افزودند: رسول الله (ص) فرموده اند هیچ کس اجازه ندارد دخترش را بدون جلب رضایتش در نکاح شخصی دربیاورد، در موضوع ازدواج، رضایت طرفین (والدین و دختر) شرط است و حق انتخاب با دختر نیز مشروط بر رضایت والدین است.
استاد تفسیر دارالعلوم فاروقیه گالیکش در خصوص مسئله میراث پسر و دختر تصریح کردند: یکی از شبهات افرادی که به قوانین اسلامی اعتراض دارند آیه 4 سوره نساء (يُوصِيكُمُ اللَّهُ فِي أَوْلَادِكُمْ لِلذَّكَرِ مِثْلُ حَظِّ الْأُنْثَيَيْنِ) است که معترضند چرا در مسئله میراث حق دختر نصف پسر است؟ پاسخ این است اکثرا پسر پس از وفات پدر، سرپرست خانواده می شود و از سویی دیگر باید ازدواج کند و تمام مخارج مسکن، پوشاک، نفقه و مهریه یک نفر دیگر ( همسرش) بر دوش وی هست در حالی که برای دختر چنین نیست و مخارج وی بر عهده شوهرش است.
مولانا گرگیج در پاین این بخش از سخنان شان خطاب به والدین توصیه کردند: والدین نباید بین پسر و دختر خود تبعیض قائل شوند و موظفند حقوقشان را رعایت کنند، دختر در امور منزل حق مشورت دارد و والدین باید نظر وی را در مسایل محتلف جویا شوند.