شیخ التفسیر مولانا محمدحسین گرگیج در خطبه های جمعه (23 خرداد 93) به بیان و جایگاه روزه در دین اسلام پرداختند و با تأکید بر اینکه روزه تعلیم دهنده چندین مسایل مهم زندگی انسان است ازآن به عنوان یکی از فریضه های مهم دینی برای همه امت ها یاد کرد.
امام جمعه اهل سنت آزادشهر پس از تلاوت آیه 183 سوره بقره « یا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ» گفت: خداوند در این آیه بیان دارد که روزه بر شما بندگان فرض است و تنها برشما فرض نبوده بلکه بر امت های گذشته هم فرض بوده است و در ادامه می فرمایند لعلکم تتقون یقین است که شما اگر روزه بگیرید پرهیزگار می شوید.لذا علمای کرام بیان می فرمایند که روزه گرفتن تعلیمی برای چندین مسئله است.
ایشان در ادمه به صورت خلاصه ضمن اشاره به چند نمونه از فضایل روزه خاطرنشان کردند: روزه تعلیم تقوا ،تعلیم مواسات ، مدارات و هم دردی ،تعلیم عبادت، تعلیم تلاوت و ذکر و حفظ قرآن و سبب صحت و سلامت بدن است.
مولانا گرگیج با بیان اینکه روزه تمرین تقواست ،تصریح کرد: شخص در خانه خودش با این که انواع غذا و نوشیدنی دارد فقط به خاطر ترس از خداوند چیزی نمی خورد و همسرش که شریعت او را برایش حلال قرار داده ترک می کند و با این کار می فهمد که غذا و نوشیدنی و همسر من که برای او حلال هستند اجازه نزدیکی به آنها را ندارم لذا باید از آن چیزهایی که خداوند حرام کرده باید پرهیز شود و به مال و ناموس کسی دست درازی نکند.
مدیر دارالعلوم فاروقیه گالیکش با تأکید بر اینکه روزه تعلیم مساوات و همدردی است افزود: در حقیقت روزه به انسان های ثروتندتعلیم می دهد که گرسنگی و تشنگی چیست؟ کسی که چیزی ندارد بخورد همیشه روزه است، پس انسان ثروتمند با روزه گرفتن و تحمل گرسنگی و تشنگی با شخص فقیر ابراز همدردی می کند؛حضرت یوسف(ع) با اینکه ثروت فراوانی در اختیار او بودند اما او به سبب مساوات و برابری روزه می گرفت درحالی که نزد او خزائن زمین بود وزمانی که از ایشان در مورد غذا نخوردن پرسیده شد فرمود روزه میگیرم تا از گرسنگان آگاهی پیدا کنم.
شیخ التفسیر در ادامه به اهمیت و جایگاه نماز تراویح در ماه مبارک رمضان پرداخت و فرمود: روزه تعلیم عبادت، ذکر،تلاوت قرآن و حفظ اوست و نماز تراویح در شب های رمضان برای ما سنت است همانطور که روزه در این ماه برای ما فرض است. پیامبر(صلی الله علیه و سلم)چند شبی تراویح را با جماعت خواند؛اما از ترس این که بر امت فرض نشود او را ترک کردند و گفتند هرکسی این نماز را در خانه خودش بخواند.
مولانا ادامه داد: در زمان فاروق اعظم(رض) وقتی که ایشان به مسجد آمدند مشاهده نمودند که چندین جماعت بصورت متفرقه برگزار است و هرکدام یک امام جداگانه دارند سپس با اصحاب کرام(رض) برا ی برگزاری نمازجماعت تراویح پشت یک امام مشورت کرد که با موافقت آنها همراه شد وحضرت ابی بن کعب(رض) که سیدالقرآن بود را به عنوان امام انتخاب کردند و تا امروز ما نماز تراویح می خوانیم؛از این رو، روزه تعلیم عبادت و بالأخص تعلیم نماز،قیام لیل و همچنین روزه ماه تلاوت قرآن است.
وی درباره تأثیر روزه بر سلامت جسمی گفت: روزه باعث صحت و سلامت بدن می شود و این بنابر تجربه پزشکان اروپایی به ثبت رسیده است؛درهرسال یک ماه روزه گرفتن برای برطرف کردن رسوبات بدن لازم است.
مولانا گرگیج به نقل از حضرت جعفر صادق(رض) گفت:.حضرت جعفرصادق(رضی الله عنه)می فرمایند که این ندای الله تبارک و تعالی “یأیهاالذین آمنوا” که خود مشوق است می فرمایند اگر چه این روزه مشکل است اما منِ خداوند خواسته ام که شما این روزه را بگیرید و در این ندای محب لذتی هست؛ بوی دهان روزه دار از هر خوشبویی نزد الله تبارک و تعالی خوشبو تر است و همچنین این ماه نزول قرآن است و دراین ماه پیامبر ما مبعوث شده اند
خطیب جمعه اهل سنت آزادشهر در پایان خطاب به نمازگزاران یادآور شد: به افرادی که در این ایام فصل تابستان به بهانه گرما و روزهای طولانی روزه نمی گیرند باید گفت که روز قیامت طولانی تر و هم گرمتر است “قل نار جهنم اشد حرا لو کانوا یفقهون”