شیخ التفسیر مولانا محمدحسین گرگیج در خطبه های جمعه ( 16 بهمن 94) شهرستان آزادشهر در ادامه بررسی ابعاد مختلف سیرت پیامبر(ص) به اهمیت علم آموزی و کسب دانش پرداختند.
ایشان پس از تلاوت پنج آیه نخست سوره علق(اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّکَ الَّذِی خَلَقَ ﴿١﴾ خَلَقَ الإنْسَانَ مِنْ عَلَقٍ ﴿٢﴾ اقْرَأْ وَرَبُّکَ الأکْرَمُ ﴿٣﴾ الَّذِی عَلَّمَ بِالْقَلَمِ ﴿٤﴾ عَلَّمَ الإنْسَانَ مَا لَمْ یَعْلَمْ) فرمودند: پنج آیات اول سوره علق مربوط به زمانی هستند که جبرئیل برای اولین بار آن ها را بر پیامبر خواندند، سوره علق از لحاظ ترتیب نزول، اولین سوره و نود و ششمین سوره از نظر ترتیب سوره های قرآنی می باشد.
خطیب جمعه اهل سنت آزادشهر در تشریح نزول نخستین آیات قرآنی به رسول الله (ص) توسط جبرئیل خاطرنشان کردند: پیامبر (ص)سه سال پیش از بعثت به عبادت خداوند در غار حراء مشغول بود جبرئیل ابتدا با شکل واقعی خود( فرشته) سپس به صورت انسان در غار حرا به پیامبر(ص) نزدیک می شوند و اورا با شدت تمام در بغل می فشارد و می فرمایند که “إقرأ” پیامبر در پاسخ می فرمایند من نمی توانم بخوانم، تا سه مرتبه این عمل تکرار می شود و در سومین مرتبه جبرئیل پنج آیه اول سوره علق را تلاوت می کند.
استاد تفسیر دارالعلوم فاروقیه گالیکش با بیان این مطلب که ” علم تغذیه روح است” افزودند: انسان به دو چیز نیازمند است یکی نیاز جسمی و دیگری نیاز روحی می باشد خداوند در مورد نیاز روحی بشر می فرمایند که علم تغذیه روح است.
مولانا گرگیج در ادامه به اهمیت کسب دانش در دین اسلام پرداختند و تصریح نمودند: امروز غربی ها به گونه ای اسلام را جلوه می دهند که با علم و دانش منافات دارد، ما به آن ها گوشزد می کنیم که آیات قرآن در مورد علم و اهمیتش سخن می گوید در حالیکه در تورات و انجیل این چنین نیست.
ایشان اضافه کردند: دین اسلام با علم آموزی مخالف نیست، پیشرفت امروز اروپا و نفوذ علم در آنجا ناشی از وجود دانشمندان مسلمان بوده است، کسب دانش از اهمیت خاصی در اسلام برخوردار است، رسول الله (ص) پس از غزوه بدر به اسرای کفار، قول آزادی در قبال تعلیم خواندن و نوشتن به 10 مسلمان را دادند.
عضو مجمع فقهی ایران در پایان این بخش از اظهاراتشان با تأکید بر علم آموزی خطاب به جوانان بیان داشتند: جوانان عزیز در صدد کسب دانش باشید که قرآن و اسلام از علم و اهمیت آن سخن گفته اند، ترک تحصیل نکنید، برای رد افکار و عقاید باطل باید آن را مطالعه کرد، علم آموزی از اهمیت ویژه ای برخوردار است، افراد بی سواد موظفند به فکر کسب دانش باشند.